Wednesday, September 17, 2014

Trio listovi

I evo nas opet, dobro nam došli u još jedno izdanje PETKOM KOD ZVEKY! Za prošli petak sam si sve lijepo smislila, isplanirala i potrošila 2 sata tražeći razvaljano lisnato tijesto po pulskim trgovinama. Naravno tko traži, u mom slučaju ne nađe, pa je zato Trio Lisnato osnovao svoju simfoniju pod drugim imenom - Trio Listovi.
Svi ovi recepti mogu bez problema ići u kombinaciji sa lisnatim tijestom, tako da ako nađete listove ili imate dovoljno vremena da izvaljate zamrznute blokete, mislim da će biti jednako fino. Za sva tri recepta potrošila sam jedno pakiranje kora (9 listova u pakiranju), no naravno uvećavanjem sastojaka možete i jedno pakiranje potrošiti na jedan recept.
Ovaj put P.S. na početku, i hvala Tini na slikicama (šta bih ja bez nje :))

Savijača sa jabukama

Za 2-6 osoba
Priprema: 20 min (+ jabuke da odstoje minimalno 1 h)
Vrijeme kuhanja: 40 min

Sastojci:
  • 4 srednje jabuke
  • 2 žlice cimeta
  • 5+2 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • sok ½ limuna
  • po izboru: grožđice, brusnice, nasjeckani bademi ili orasi
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 žlica maslaca
  • 3 kore za savijače (ili 5 ako su jako tanke)

Ogulite jabuke i nasjeckajte ih na male kockice. Kako ih sjeckate, prebacujte ih u zdjelu, te malo prolijte limunovog soka kako ne bi jako posmeđile. Kada ste ih sve nasjeckali, dodajte u zdjelu šećer (5 žlica), cimet, vanilin šećer, te po izboru grožđice, brusnice ili neke nasjeckane oraščiće. Pustite da odstoji minimalno sat vremena prije nego ćete puniti kore. Kada su se jabuke opustile, možete spremiti savijaču. Zagrijte pećnicu na 190 °C i obložite lim za pečenje sa pek-papirom. U lončiću zagrijte mlijeko sa žlicom maslaca, što ćemo koristiti za premazivanje kora (dovoljno za sve kore). Odvojite 3 kore (ako su jako tanke može i 5), položite prvu, i lagano je posvuda premažite mlijekom. Položite drugu koru, ponovo premažite, zatim i treću i premažite. Raspodijelite smjesu jabuka ravnomjerno po cijeloj površini, te pospite sa 2 žlice šećera (ili ako volite slađe 4).


Ne morate ih jako cijediti, ali pokušajte ne uzeti sav sok koji se nakupio na dnu zdjele. Zarolajte kore podvijajući krajeve, kako jabuka ne bi iscurila. Stavite na lim, te još jednom vrh premažite smjesom mlijeka i maslaca. Neka se peče u pećnici oko 40 min ili dok ne postane zlatne boje. Nakon 20-tak min možete na kratko izvaditi iz pećnice i još jednom premazati mlijekom kako bi savijača bila što sočnija.

Super stvar sa slijedeća dva recepta je to što ih se može raditi kao veliki obrok za ručak ili večeru, ili u malim porcijama kao snack za predjelo ili goste.


Listovi sa patlidžanom i tikvicama

Za 2-6 osoba
Priprema: 35 min
Vrijeme kuhanja: 15 min

Sastojci:
  • 1 srednji patlidžan
  • 1 srednja tikvica
  • 10 dkg naribanog sira (gouda, edamer, mozzarela...)
  • sol i papar (po izboru neki sušeni začin poput bosiljka, timijana, ili origana)
  • maslinovo ulje
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 žlica maslaca
  • 3 kore za savijače (ili 5 ako su jako tanke)

Zagrijte pećnicu na 230°C, te obložite lim za pečenje pek-papirom. Narežite tikvicu i patlidžan na ploške debljine oko 5 mm i prebacite u zdjelu. Dobro ih posolite i popaprite, te promiješajte sa 3-4 žlice maslinova ulja. Rasporedite ih na lim i stavite u pećnicu na 15-20 min kako bi omekšali. Kada su omekšali, smanjite pećnicu na 200°C, izvadite ih na tanjur i počnite slagati listove.



U lončiću zagrijte mlijeko sa žlicom maslaca, što ćemo koristiti za premazivanje kora (dovoljno za sve kore). Odvojite 3 kore (ako su jako tanke može i 5), položite prvu i lagano je posvuda premažite mlijekom. Položite drugu koru, ponovo premažite, zatim i treću i premažite. Sada se trebate odlučiti radite li veliki tart. Po kraćoj strani izrežite tri trake ili pojedinačne porcije; možete rezati kore na koju god veličinu kockica želite. Kada ste ih izrezali, posložite kore na lim, a zatim na listove dodajte alternativne redove patlidžana i tikvice. Po želji dodajte suhi začin i malo soli te raspodjelite naribani sir preko svega. Vratite u pećnicu na 10-ak min da se sir lagano zapeče i kore postanu hrskave.

Pizza listovi

Pizza listove možete pripremati kao savijaču (vidi Savijača sa jabukama ili Listovi sa patlidžanom i tikvicama). Razlika je mala; jedino ako je rolate kao savijaču, malo više podsjeća okusom i izgledom na calzone pizzu.

Za 2-6 osoba
Priprema: 15 min
Vrijeme kuhanja: 45 min (ili 15 min, ovisno o načinu pripreme)

Sastojci:
  • 10 dkg šunke, narezane na male kockice
  • 10 dkg naribanog sira (gouda, edamer, mozzarela...)
  • 100 g sjeckane rajčice
  • 50 g passate od rajčica
  • sol i papar
  • origano
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 žlica maslaca
  • 3 kore za savijače (ili 5 ako su jako tanke)


Zagrijte pećnicu na 190°C, te obložite lim za pečenje pek-papirom. U zdjelici izmiješajte šunku i rajčice i dobro posolite, popaprite, te dodajte po želji origana ili nekog drugog začina. U lončiću zagrijte mlijeko sa žlicom maslaca što ćemo koristiti za premazivanje kora (dovoljno za sve kore). Odvojite 3 kore (ako su jako tanke može i 5), položite prvu i lagano je posvuda premažite mlijekom. Položite drugu koru, ponovo premažite, zatim i treću i premažite. Ukoliko ćete raditi savijaču, raspodijelite na kore smjesu rajčica i šunke, naribani sir, te zarolajte podvijajući rubove (pečenje i postupak, vidi: Savijača sa jabukama). Ukoliko radite tartiće, razrežite ih na željenu veličinu, premažite sa smjesom rajčica i šunke, te dodajte naribanog sira (pečenje i postupak, vidi: Listovi sa patlidžanom i tikvicama).

Koja god vam je kombinacija najdraža, nadam se da će toliko biti i fina :)

No comments:

Post a Comment