Monday, September 8, 2014

Raspuknuti keksići


Ovi keksići su bili u điru za prošli Božić jer u to neko hladno, kišno i tmurno vrijeme baš se savršeno uklope i svojim mirisom cijeli stan omame. Sada kako je ovo "ljeto" bilo više jesen nego ljeto, bilo je pravo vrijeme da ih ponovo ugostim u pećnici. Za kraj tjedna putovala sam za Zagreb i napokon kafelirala sa mojim curama, i bilo je sasvim prigodno da im poklonim neku finu jestivu sitnicu. Pa tako sam kupila dvije lijepe zdjelice i napunila ih finim keksićima, i tako rješila i poklon i snack za putovanje u jednom potezu.


Sastojci:
  • 60 g maslaca
  • 200 g kvalitetne tamne čokolade
  • 100 g šećera
  • 1/2 burbon vanilin šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 1 čepić ekstrakta vanilije
  • 70 g soka od naranče
  • korica 2 naranče
  • 210 g glatkog brašna
  • malo soli
  • ½ praška za pecivo
  • šećer u prahu (za valjanje kuglica)


Tijesto je poželjno raditi dan unaprijed, ili barem 4-5 h prije, jer treba odstojati u frižideru.

Maslac i čokoladu rastopiti u vodenoj kupelji (banjamariji), a jaja, šećer i koricu naranče pjenasto umutiti. Kada se rastopila, dodati u smjesu jaja i izmiksati. Zadnje dodati brašno, pecilni prašak, sok od naranče i vanilin ekstrakt (može u dva puta) i isto dobro izmiksati. Smjesa će biti tekućija (više nalikuje na biskvitno tijesto nego na kekse), ali se ne treba brinuti. Staviti foliju i staviti u hladnjak da se stegne, minimalno 4 h, ali ja je pustim do sljedećeg dana.

Pećnicu staviti na 175 °C. Oblikovati male kuglice, dobro ih uvaljati u šećer u prahu te posložiti na lim za pečenje, obložen pek-papirom. Staviti u pećnicu na 20 min. Nakon pečenja pustiti da se dovoljno ohlade prije premještanja.


P.S. Slikice su opet dio Tininog foodie repertoara :)

1 comment:

  1. Cure su uzivale i jako, jako zahvaljuju na super poklonu... iako mislim da su muzevi/decki vise profitirali...
    :D))))
    ♥♥♥♥♥♥

    ReplyDelete