Monday, April 27, 2015

China losos

Pod utjecajem MasterChefa i polu-uspješnog dimljenja lososa odlučila sam pokušati i na neki drugi način spremiti ovu finu ribu, a naravno da nastavimo u zdravoj noti sa kojom smo krenuli u nedjelju. Kao što sam rekla nisam puno kuhala sa lososom pa mi je zato još i zanimljivije eksperimentirati sa različitim ukusima.

China losos

Za 2 osobe
Priprema: 45 min
Vrijeme kuhanja: 10 min

Sastojci:

  • 100 g rižinih rezanaca
  • 2 fileta lososa
  • 200 g gljiva (šampinjoni, shitake...)
  • svežanj divljih šparoga (ili domaćih)
  • đumbir
  • feferon (svježi ili sušeni)
  • korica limete (ili limuna)
  • 2 žlice rižinog octa (sok jednog limuna ili obični ocat)
  • 5 žlica soya sosa
  • žličica fish sosa
  • 2 žlica smeđeg šećera
  • žličica maslaca
  • maslinovo ili sezam ulje
  • sol / papar



Zakuhajte vodu sa malo soli u posudi, a dok zakuha pripremite sve sastojke tako da ih poslije možete u woku (ili većoj tavi) spojiti. Očistite filete lososa od ljuskica i kostiju te ih dobro posolite i popaprite sa obje strane. Gljive narežite na tanke ploške, a šparoge odlomite na komade. Đumbir i feferon narežite na male trakice. U zdjelicu zamješajte soya sos, fish sos, šećer, koricu limete, rižin ocat, i po želji još malo soli i papra. Stavite rižine rezance u malo veću zdjelu te prelijte kipućom vodom. Pustite da tako omekšaju oko 5-7 minuta. Možete ih lagano razdvojiti sa vilicom, ali pazite da se previše ne razbiju jer su jako delikatni.



U jednoj tavi na srednjoj vatri zagrijte maslac i žlicu maslinovog ulja te položite filete lososa, na stranu kože. Pecite na toj strani na srednjoj vatri oko 5-7 minuta dok korica ne postane hrskava, zatim okrenite i pecite još 2-3 minute na drugoj strani.
Dok se losos priprema wok zagrijte na jakoj vatri kako bi u njemu mogli spremiti ostale sastojke. Kada je wok jako zagrijan dodajte 2 žlice sezamovog (maslinovog) ulja, te ubacite nasjeckani đumbir i feferon (količinu dozirajte prema tome koliko želite da bude ljuto), zatim dodajte i šparoge. Sotirajte ih nekih 3-5 minute da malo omekšaju, možete dodati i 2 žlice vode. Zatim dodajte i gljive, i pustite na vatri miješajući još 2 minute. Dodajte zamiješane tekuće sastojke te rižine rezance. Pokušajte sve spojiti tako da ne razbijete previše rezance, ali da se svi sastojci povežu.



Poslužite rezance i na njih položite pripremljeni filet lososa. Po želji začinite s malo soka od limete i tostiranim sezamom.



Brzi brzi dobar tek!!!

No comments:

Post a Comment