Tuesday, August 19, 2014

Mystery subota

Ovu subotu sam spremala prvi mystery box. E sada, mystery box je super stvarčica koja se pojavljuje u svim MasterChef serijama. Pošto sam u zadnje 2-3 godine postala praaavi veliki, veći i najveći obožavatelj i pratitelj MasterChef Australije, ako imate imalo interesa za takve serije, najtoplije preporučam. Ljudi su genijalni, a hrana još i luđa i bolja :)

Tako su Mystery subote mali homage i izazov za moje kulinarske snove i želje. Prva je prošla dosta uspješno, pa nadam se i dobrom budućem nizu.

Pravila su sljedeća:
  1. Može se kuhati samo sa sastojcima iz mystery kutije i nekim osnovnim pomoćnim sastojcima (sol, papar, šećer, brašno, maslac, vrhnje za kuhanje, maslinovo i obično ulje).
  2. Treba minimalno iskoristiti 50% sastojaka.
  3. Vremenski okvir je 60 min.

Mystery kutija je sadržavala:
  • Pileća prsa
  • Jaja
  • Tikvice
  • Krastavce
  • Mladi luk
  • Feferončiće
  • Kiselo vrhnje
  • Jogurt
  • Naranču
  • Limun
  • Kikiriki


Složeno jelo:
  • Piletina sa začinjenom koricom od kikirikija i naranče
  • Friteri od tikvica i zelenog dijela mladog luka
  • Salata od krastavaca i naranče
  • Tzaziki umak


Željela sam da naranča bude detalj u svakom dijelu. Sve skupa je na kraju jako fino ispalo, osim fritera. Okus je na mjestu, ali ima dosta mjesta za poboljšanje, pa će tako i taj recept stići, čim uhvatim vremena malo izmijeniti neke omjere i sitnice. Piletina je zato saaavršena, ljutkasta i sočna, sa super okusima naranče i kikirikija.


Piletina sa začinjenom koricom od kikirikija i naranče

Za dvije osobe
Priprema: 35 min
Vrijeme kuhanja: 25 min

Sastojci:
  • 2 srednje velika pileća prsa
  • sok i korica jedne velike naranče
  • šaka kikirikija
  • 2 mala feferona (staviti više ili manje, ovisno o željenoj ljutini)
  • 2½ žlice maslaca
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pileća prsa dobro posolite i popaprite, te ih prelijte sa 2 žlice maslinovog ulja i sokom od pola naranče. Tako ostavite da se mariniraju minimalno ½ sata (može i preko noći u hladnjaku). Dok se mariniraju, pripremite koricu od kikirikija. Koricu od naranče, kikiriki i nasjeckani feferon stavite u mužar, dodajte malo soli i papra, malo soka od naranče, te potuckajte da se kikiriki usitni, a feferoni i naranča puste svoju aromu. Dodajte maslac da se sve poveže u homogenu smjesu. Kada je piletina dovoljno odstajala, zagrijte tavu (vatrostalnu - ići će u pećnicu!), stavite pola žličice maslaca na vruću tavu, te položite pileća prsa. Sačuvajte marinadu od piletine za mali umak. Pržite piletinu 30-ak sekundi, pa preokrenite na drugu stranu. Pažljivo rasporedite smjesu kikirikija na vrh piletine (nije bitno ako poneki komadić padne sa strane), te prebacite tavu u pećnicu. Pustite je u pećnici oko 15 minuta, nakon čega ugasite pećnicu i pustite da odstoji unutra još 5-8 minuta. Korica treba biti lijepe zlaćane boje. Izvadite piletinu na tanjur, a tavu vratite na vatru i dodajte sačuvanu marinadu. Pustite da malo provrije, da se svi okusi sjedine.

Poslužiti sa svježom salatom i malo finog umaka od naranče!


Salata od krastavaca i naranče

Za dvije osobe
Priprema: 15 min (opcionalno: 30 min, da odstoji u hladnjaku)
Vrijeme kuhanja: /

Sastojci:
  • 1 veliki krastavac
  • 2 srednje naranče
  • sok pola naranče
  • malo svježe mente
  • malo soli

Krastavac ogulite i tanko narežite na ploške debljine 2-3 mm, te stavite u zdjelu. Zatim nasjeckajte naranču. Za ljepšu prezentaciju vrijedi se malkice potruditi i pravilno nasjeckati polumjesece.


Dodajte naranče u zdjelu i malo posolite. Važno je da ne dodate puno soli jer kako je naranča slatka, ne treba puno soli da se izbalansiraju okusi. Dodajte sok od pola naranče, pa pustite da odstoji malo u hladnjaku da se ohladi i krastavci malo izmariniraju. Prije posluživanja pospite sa malo nasjeckane mente.


Tzaziki umak (moja brza verzija)

Za četiri osobe
Priprema: 10 min
Vrijeme kuhanja: /

Sastojci:
  • 1 mali krastavac
  • 3 mlada luka
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 jogurt
  • malo limunovog soka
  • korica od limuna
  • sol, papar

Krastavac naribajte na velikom ribežu, malo ocijedite, te dodajte u zdjelu sa jogurtom i kiselim vrhnjem. Fino nasjeckajte mladi luk i dodajte u zdjelu. Posolite i popaprite te dodajte limunovog soka i korice po ukusu. Dobro izmiješajte i poslužite odmah ili malo rashlađeno. Ovaj umak super ide uz roštilj ili Cezar salatu, a možete ga prekrivenog držati do 3 dana u hladnjaku.


Mi smo se na ručku fino najeli, a ostatak Tzazikija je sutradan poslužio kao podloga finim povrtnim tortillama.

No comments:

Post a Comment